0

Boghandleren i Stenløse

Posted by Marianne on 25. april 2015 in Blog |

Stenløse Boghandel

Hver gang, jeg skal til at taste nummeret, er der noget i hjemmet, der skriger efter opmærksomhed. Opvaskemaskinen hyler. Tørretumbleren skal tømmes. Og med et falder mine øjne på de trætte planter i stuen. Forlagschefen havde opfordret mig til at bidrage med PR. Indlysende. Men det ændrer ikke på, at det virker skræmmende – egentlig kunne jeg lige så godt optræde med poledance iført g-streng nede på Storetorv. Desuden havde jeg endnu ikke genvundet balancen efter et uheldigt møde med en boghandler, hvis øjne det meste af tiden havde været klistret til papirerne på disken, mens jeg med krøllet tungebånd fortalte om min bog. ”Hvad er det for et forlag?” havde han spurgt. Jeg havde fortalt om forlaget. ”Folk gider ikke læse bøger fra små forlag,” havde han svaret, stadig uden at se op fra sine papirer. Her havde jeg mærket gråden skvulpe rundt med mavesyren, hvorefter jeg havde taget flugten ud.

Nu sidder jeg her og repeterer min forfatterkollegas ord: Hun er sød. Hun er sød. Hun er sød. Så trykker jeg nummeret. Hurtigt. Smældet jager som et elektrisk stød gennem kroppen, da hun prompte besvarer opkaldet. Snart sænker mine skuldre sig. Stemmebåndet løsner sig, og det går med et op for mig, at det ikke er hendes, men min stemme, jeg hører fortælle muntert om bogen. ”Jamen, det lyder da spændende. Emnet er i hvert fald godt valgt.” klukker hun og fortsætter: ”Jeg glæder mig allerede til at læse den.”
Jeg må tage mig selv i at spørge: Virkelig? Også selvom det er et lille forlag? I stedet smitter hendes begejstring mig, og snart kører en dejlig let dialog imellem os, hvor vi slutter af med at få aftalt en bogsigneringsdag.

Det bliver lørdagen, hvor jeg skal signere hos boghandleren i Stenløse. Min første signeringsdag nogensinde. Heldet fortsætter heldigvis. Birgitte har læst min roman og har sågar anmeldt den med et flot resultat, 4/6 stjerner. Det kan godt være, at jeg ikke når at tale så meget med kunderne, da jeg signerer, men det gør hun! Kunderne elsker hende. Det mærker man tydeligt. Hendes begejstring og passion for sit fag smitter hele vejen rundt om bøgerne – og en to tre sælger hun mine bøger. Hun har fanget humoren og spændingen, alle lag. Men frem for alt kender hun sine kunders smag. Også når det ikke er min bog, der rammer. Denne gang forlader jeg en boghandler i et fornøjet humør og med selvtilliden intakt. Det hele skal sgu nok gå.

Årene går. Tre. Der er boglancering af min anden roman. Det er vel ikke svært at regne ud, hvem jeg først tænker på at invitere? Men hvordan invitere hende, uden at det kan misopfattes? Det er hendes menneskelighed og passion for sin boghandel, jeg fanges af. Uanset om hun sælger min nyeste roman eller ej. Alt er godt. Birgitte tager glad imod invitationen og ankommer med spil i øjnene og solskin i smilet. ”Tillykke med dagen, Marianne. Din bog er fantastisk, jeg har allerede udsolgt! Den første kunde rejste helt fra Christianshavn til Stenløse for at få et eksemplar til weekenden,” udbryder hun fornøjet.

Det er så vildt, at der er kunder, der er villige til at rejse langt efter en bog, jeg har skrevet, og at Birgitte allerede har udsolgt af første sending. Og alligevel er det ikke overraskende, for der er et gammelt ordsprog, der siger, at du får, hvad du giver. At sælge og købe sine bøger med empati og fornemmelse for det nære her i livet lønner sig. Så kære læsere, uanset om du er bibliotekar, boghandler, forfatter eller passioneret læser, så husk hvordan du lever rundt om dine bøger. Nogle gange koster det lidt ekstra at gøre en forskel, men i sidste ende vil du blive den største vinder.

Tak til Birgitte Foged Pedersen fordi du er, den du er og husker en god omgangstone og et stort nærvær, når du betjener dine kunder og forfattere.

Varme tanker
Marianne, forfatter og kunde

Tags: , , , , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2012-2018 Mariannes tanker All rights reserved.